Účinné látky pro efektivní učení v roce 2023

Efektivní učení

Efektivní učení je pro každého studenta klíčovým faktorem úspěchu v přípravě na zkoušky. Existuje mnoho způsobů, jak si usnadnit učení a vylepšit svou schopnost zapamatovat si informace. Jednou z možností jsou doplňky stravy, které poslední roky zaplavují trh. 

Mohou nám skutečně pomoci zlepšit kognitivní funkce a paměť?

V tomto článku se zaměříme na tři účinné látky, které jsou spojovány s vylepšením kognitivních funkcí: L-theanin, Huperzin A a L-tyrosin. Vysvětlíme si, co jsou tyto látky zač, jak fungují a jak mohou pomoci studentům při učení.

L-theanin

L-theanin je aminokyselina, která se nachází v zeleném čaji, je to tedy látka přírodního původu. Mechanismem účinku je stimulace tvorby alfa vln v mozku, které představují stav soustředění a uvolnění. L-theanin také zvyšuje hladinu GABA, což je neurotransmiter, který pomáhá zvládat úzkost a stres. Stres je jedním z faktorů, které nám přirozeně brání soustředit se a memorovat informace.
Studie provedené na lidech ukázaly, že L-theanin v kombinaci s kofeinem zvyšuje kognitivní výkon a zlepšuje paměť, je považován za bezpečný a je k dostání ve volně prodejných doplňcích stravy.

Huperzin A

Huperzin A je alkaloid, který se získává z rostliny zvané Huperzia serrata. Je to inhibitor acetylcholinesterázy, enzymu, který rozkládá neurotransmiter acetylcholin. Právě díky inhibici, tedy pozastavení nebo zpomalení rozkladu acetylcholinu, lze dosáhnout žádoucího zvýšení jeho hladiny. Tento neurotransmiter zlepšuje krátkodobou i dlouhodobou paměť a reguluje bdělost a spánek.
Vysoká hladina acetylcholinu znamená bdělost, nízká ospalost. Huperzin A je tak vhodné užívat v ranních a dopoledních hodinách.
Studie provedené na lidech navíc ukázaly, že Huperzin A může zmírnit symptomy Alzheimerovy choroby, má tak potenciál stát se více než jen pomocníkem v období zkoušek. Tato přírodní látka se prodává jako doplněk stravy a je obecně považována za bezpečnou.

Huperzine A

L-tyrosin

L-tyrosin je aminokyselina, která se podílí na syntéze neurotransmiterů, jako je dopamin a noradrenalin. Dopamin hraje klíčovou roli v motivaci, odměňování a pocitech štěstí. Noradrenalin pomáhá udržovat bdělost a soustředěnost a také reguluje hladinu kortizolu v krvi. Obě tyto látky jsou zodpovědné za management stresu v lidském organismu a jejich zvýšené hladiny podporují pozornost, paměť a schopnost učit se. L-tyrosin se vyskytuje v některých druzích ořechů, v ostružinách, avokádu, rybách a mléčných výrobcích.

Závěr

Díky novým poznatkům z oblasti biochemie, farmakokinetiky a biohackingu obecně, nejsme již odkázáni jen na litry kávy a energetických nápojů s guaranou a taurinem. Tyto stimulanty nepochybně navodí kýžený stav bdělosti a zdánlivě zvýšeného soustředění, po jeho odeznění však dříve či později přichází propad do hlubin únavy a otupělosti. Vůči kofeinu si lze navíc velmi snadno vytvořit rezistenci, a je tak jednou za čas vhodné jej na pár dní zcela vyřadit. Účinné látky zmíněné v dnešním článku jsou při správném dávkování vhodnou náhradou uvedených stimulantů, nezpůsobují propady energie, a vzhledem k mechanismu účinku vůči nim nevzniká postupná rezistence.


Pokud hledáte produkt s vhodnou kombinací nejen výše uvedených látek, variantou může být náš Focus 3.0 nebo Focus Decaf – několik hodin soustředění ve třech tobolkách.