Stres a pandemie – co teď už víme a co jsme nevěděli

2 minuty čtení

Nedávné studie potvrdily, že se se míra úzkosti a stresu během pandemie značně zvýšila. Nejpostiženější skupinou jsou mladí lidé do 24 let a ženy. I mezi čtyřmi stěnami je důležité umět se se stresem vypořádat. Další zastávkou je totiž deprese nebo vyhoření. 

Postupy proti stresu, které fungují, i když je na to člověk sám.

Buďte k sobě upřímní

Nenamlouvejte si, že jste v klidu, když nejste. Fejkování je energeticky náročné. Platí to v práci mezi kolegy, ve škole i doma. Potlačené pocity se vrací a útočí s větší silou. Autentický pohled na sebe sama je začátek změny k lepšímu. 

Nuda znamená stres

Vrhněte se po hlavě do svého zájmu. Vždycky jste si přáli provozovat psí útulek, pracovat jako módní návrhář, proniknout do tajů reiki nebo hrát na kytaru? Jděte do toho! Odreagujte se. Vášeň a nadšení je protistresovým impulsem. Postupujte cestou nejmenšího odporu. Nemusíte si hned pronajímat dvougenerační dům a do každého patra umisťovat dvacet opuštěných border kolií… Pro začátek se přihlaste jako dobrovolník na venčení psů. 

Pohybujte se

Pohyb stres efektivně ventiluje. Ale nemusí jít jen o sport. Když nemůžete jít na party, zatancujte si doma. Tanec uvolňuje endorfiny a ty umí vyvolat dobrou náladu, utlumit bolest i zlepšit spánek. A také mohou snížit hladinu kortizolu. K tanci patří dobrá muzika, která tento efekt ještě znásobí. Jen pozor na sousedy, ať jim svou domácí produkcí pro změnu kortizol nezvednete…

Myslete pozitivně

Uvědomte si pozitiva své situace. Možná máte víc času, možná si můžete ujasnit, co opravdu chcete, vydat se novým směrem… Naučíte se oceňovat věci, které jste považovali za samozřejmost. Člověk se často brání změnám. Okolnosti nám někdy pomůžou vidět věci jinak a správně se rozhodnout. Pořiďte si některou z publikací motivačních citátů a najděte si mezi nimi ty, které vás budou držet nad vodou.

Nebuďte úplně sami

Dlouhodobá samota ničí mozek. Nevzdávejte všechny sociální interakce. Nikdo nemůže žít jen mezi čtyřmi stěnami, to je pro duševní zdraví nebezpečné. Přátelé, rodina, příbuzní i komunita, ti všichni mají v životě uklidňující a stabilizující funkci. A nemlčte o svých problémech, i od toho tu rodina a přátelé jsou.

Pracujte na sobě

Pandemie je ideální čas na trénink interpersonálních dovedností. Snažte se být lepším člověkem. Tolerance a přijetí druhých ovlivní vaše hormonální a stresové reakce. Když se mezi druhými cítíte dobře a nevnímáte je jako nepřátele, snižuje se i aktivita stresových hormonů. 

Nebojte se přípravků proti stresu

Přírodní zdroje jako byliny nebo aminokyseliny jsou zásobárnou účinných látek. Dnes je umíme extrahovat do silných koncentrátů a taky víme, jak je správně aplikovat a jak jejich kombinací dosáhnout nejlepšího výsledku. Poznatky z řady studií jsme využili při přípravě efektivního přírodního produktu Stress Free. A nebojte se, uklidní vás, ale neuspí.

Chce to řád

Mozek potřebuje strukturu a určitou míru předvídatelnosti. V opačném případě se spouští mechanismy, které vrcholí úzkostí a stresem. Dobře naplánovaný den si poradí i s vaší tendencí k prokrastinaci. 

Žijte v přítomnosti

Právě teď je čas vyzkoušet si osvědčené umění Eckharta Tolleho žít v přítomném okamžiku.Tady a teď“ je osvobozující, nabíjí energií a otevírá pole působnosti pro vlastní kreativitu. Když je budoucnost divoká nebo nejistá, myšlenky na ni zatěžují mozek. Až se ráno probudíte, soustřeďte se na to, co budete dělat právě ten konkrétní den. Každou činnost si vychutnejte. Inspirujte se technikami, které tuto dovednost rozvíjejí, jako je mindfulness.

A čeho se naopak vyvarovat?

Nevyužívejte junk food a alkohol jako obranu proti stresu. Výkyvy v hladině krevního cukru, které si tak způsobíte, mají za následek, že se po odeznění příjemného pocitu budete cítit mnohem hůř.

Something went wrong, please contact us!
Váš košík0
Mezisoučet:
Doručíme