Je modré světlo skutečně zabijákem dobrého spánku?

2 minuty čtení

Spánek a modré světlo

Naše vnitřní biologické hodiny přirozeně rozpoznávají denní a noční světlo, podle něj se pak v těle tvoří hormon melatonin, který nám pomáhá s usínáním a celkovou kvalitou spánku. Jeho nedostatek může mít kromě zhoršené produktivity, únavy a depresí vliv na rychlejší stárnutí nebo tvorbu rakoviny. Jako jeden z nejčastějších jmenovatelů zhoršené kvality spánku se v posledních letech objevuje pojem modré světlo. Je opravdu tak špatné?

Výzkumy se předhánějí v ověření toho, zda má modré světlo negativní dopady na náš spánek. Zatím se shodují hlavně na tom, že je důležitá jeho intenzita a doba působení před spaním. Hodina se čtečkou alespoň tři hodiny před spaním nám na kvalitě spánku neubere. Ovšem když se díváme na televizi tři hodiny, a ještě těsně před spaním, nebo u ní dokonce usínáme, na kvalitě i délce spánku se to výrazně projeví. Tento problém se nejvíce projevuje u mladší generace, která je vystavena nepřetržitému používání moderních technologií.

Každé modré světlo není špatné

Modré světlo je součástí přirozeného denního osvětlení a může mít i tóny, na které jsme zvyklí, když se stmívá. Není tak dané, že každé modré světlo nám škodí. Důležitá je jeho intenzita. Proto se výrobci televizorů, mobilních telefonů i počítačů v posledních letech zaměřují na vylepšování tzv. Night Shift (nočního režimu), který by měl jeho intenzitu potlačit. Není potřeba nic speciálně stahovat či nastavovat, tzv. noční režim mají tato zařízení automaticky a vám jen stačí, abyste si je v nastavení zprovoznili. Pokud jste však fanoušci aplikací, tak jich ke stažení zdarma najdete spoustu. Díky nim se vám bude jas a barvy monitoru upravovat automaticky podle času. Doporučit můžeme třeba f.lux.

Ovšem pozor, modré světlo nevychází pouze z elektroniky, ale také z LED osvětlení. V takovém případě je dobré pořídit si světla, u kterých se dá měnit barevnost a jas.

Zkoumá se také využití oranžově tónovaných brýlí, které blokují chronobiologicky nejvíce účinnou modrou část barevného spektra. Z dostupných výzkumů vychází, že jejich nošení po dobu tří hodin před spaním mělo výrazný efekt na subjektivní kvalitu spánku sledovaných. Různé varianty brýlí Screen Glasses blokují až 100% modrého světla.

Mozek není schopen vypnout

Jiní vědci zase uvádějí, že pro nás není až tak špatné samotné modré světlo vycházející z mobilů, tabletů nebo obrazovek, ale fakt, že při používání těchto zařízení neustále zapojujeme mozek. Ten pak není schopen jen tak vypnout, když odložíme telefon a lehneme si do postele. Náš mozek potřebuje před spaním zklidnit. Proto desatero spánkové hygieny doporučuje před spaním neřešit důležitá témata nebo věci, které nás rozruší. Ideálně bychom si měli zajít na krátkou procházku, abychom dopřáli sobě i své hlavě klid.

Pomoci se zklidněním a lepším spánkem vám mohou i bylinky jako je meduňka, mučenka nebo kozlík lékařský. Všechny tyto složky obsahuje přírodní doplněk Mindflow Sleep.

Something went wrong, please contact us!
Váš košík0
Mezisoučet:
Doručíme