6 tipů, jak předejít kocovině

4 minuty čtení

Jak předejít kocoviněPozdě bycha honit, říká se. A dvojnásob to platí o kocovině. Málokdy bývají následující rána tak veselá jako předchozí večer. Nikdo z nás se rád neprobouzí s tepající hlavou a žaludkem na vodě.

Připravili jsme pro vás 6 podložených tipů, které vám zachrání nejedno ráno. Pojďme na ně!

Před konzumací alkoholu

1. Najíst se

Už jste někdy slyšeli, že je dobré pít na základ? Má to své opodstatnění. Jídlo vám pomůže doplnit potřebné živiny a energii, aby se tělo s alkoholem lépe popasovalo. Za druhé jídlo v žaludku zpomalí vstřebávání alkoholu, tudíž se opijete pomaleji.

Proto si dopřejte výživné jídlo bohaté na proteiny, vlákninu a vodu. Ideální je maso, zelenina a pro vegetariány například hummus. Naopak se vyvarujte soli, která dehydratuje. Nezapomeňte ani na dostatečné doplnění vody, tělo vám bude vděčné.

Tip #1: Pokud máte produkt Mindflow Hangover, vezměte si před konzumací alkoholu 1-2 tobolky. Zrychlí vám odbourávání škodlivých látek už během večera.

Během konzumace alkoholu

2. Výběr nápoje

Každý alkoholický drink obsahuje alkohol, liší se však zbytkem složení. A právě zbytek složení má hlavní slovo, pokud jde o kocovinu.

Říká se jim kongenery. Seznamte se. Pod tímto názvem se skrývají ostatní látky v nápoji mimo ethanol, které přispívají ke kocovině. Obecně platí že nejméně jich mají čiré nápoje (vodka), nejvíce naopak tmavé (bourbony). 

Vysvětlení: Zařadit bychom mezi ně mohli například methanol, amidy, aceton, oxid siřičitý… Vznikají většinou při výrobě alkoholu, zatěžují organismus a studie zabývající se kocovinou se shodují, že jsou tyto látky jednou z hlavních příčin kocoviny. 

3. Kouření a léky

Kouř z cigaret obsahuje acetaldehyd. Ano, tu samou látku, která způsobuje kocovinu. Takže si to shrňme: požitý ethanol v alkoholickém drinku se v těle mění na acetaldehyd. Jeho koncentraci v těle navíc zvýšíte kouřením. To zavání kocovinou jako vyšitou!

Pokud užíváte nějaké léky, zjistěte si, zda s nimi můžete pít alkohol. Alkohol může snižovat jejich účinek či dokonce je měnit na škodlivé látky.

4. Hydratovat, hydratovat, hydratovat

Už z nadpisu můžete poznat, o jak důležité pravidlo jde. Prokládejte průběžně každé alko jedním nealkem (klidně jen 100-200 ml). Takto vypijete za večer třeba půl litru, který se vstřebá daleko lépe než při vypití najednou. Sucho v puse i bolest hlavy následujícího dne jsou příznaky dehydratace, kterým takto můžeme snadno předejít.

Vysvětlení: Alkohol způsobuje dehydrataci – celý večer (cca 5 hodin)  se voda dostává z důležitých míst v těle. Dostat ji zpět trvá stejně dlouho, i déle. Proto nestačí pít v momentě, kdy nás vzbudí sucho v puse nebo dostaneme ráno žízeň.

5. Pohyb a čerstvý vzduch

Pohyb během večera zrychlí metabolismus a do určité míry zrychlí i vyplavování látek z těla ven. Čerstvý vzduch také pomáhá od akutní nevolnosti. Takže na příští párty neváhejte protančit střevíce, děláte to vlastně pro svoje zdraví!

Po konzumaci alkoholu

Tip #2: Pokud máte produkt Mindflow Hangover, vezměte si po konzumací 2 tobolky. Přes noc doplní vitamíny a minerální látky, ochrání organismus a zajistí svěží ráno.

6. Spánek

Vyspěte se. Alespoň 7 hodin. Fakt. Tělo se potřebuje zregenerovat a to mu jde nejlépe ve spánku. Studie připisují spánkovému deficitu mnoho symptomů, které vnímáme jako symptomy kocoviny. 

Je dobré přestat pít alkohol alespoň hodinu před spánkem. Dopřejte si také kvalitní podmínky spánku - dojděte si předem na toaletu, zatáhněte žaluzie a vypněte zvonění telefonu. A teď už jen nechte dělat Mindflow Hangover své čáry máry a užijte si klidnou noc a čerstvé ráno.

 

Máte v rukávu ještě nějaký tip proti kocovině, který vám zabírá? Napište nám třeba na Facebooku nebo Instagramu, rádi jej do článku přidáme!