Jak být v klidu a nestresovat se - 8 tipů nejen pro studenty

4 minuty čtení

Znají to všichni studenti, nejen středoškoláci a vysokoškoláci, ale i každý, kdo zatoužil po řidičském průkazu nebo si v rámci zaměstnání musel doplňovat vzdělání. Testy a zkoušky. A s nimi i důležité otázky – jak být v klidu a nestresovat se, jak strávit den před důležitou zkouškou tak, abychom ho využili produktivně, ale zároveň se zbytečně nepřetěžovali? Máme pro vás několik tipů, jak by měl takový ideální den před zkouškou vypadat.

1. Kvalitně se vyspěte

Den začíná ve chvíli, kdy jdete spát. Kvalitní spánek je naprosto nezbytný pro podání 100% mentálního výkonu. Zapomeňte na to, že pojedete nonstop a přes noc se ještě něco naučíte. Pokud si nejste jisti, že jste se stihli naučit všechno, raději si o hodinku přivstaňte a učivo si zopakujte ráno. Během hlubokého spánku mozek třídí zapamatované a naučené informace. Dopřejte si alespoň 7,5 hodiny spánku. Máte s usínáním problém, ať už dlouhodobě, anebo před nějakou větší událostí jako je třeba zkouška? Vyzkoušejte Sleep, tobolky zcela na přírodní bázi, které vás ukolébají ke spánku.

2. Kvalitní strava a pitný režim

Pokud budete dehydratovaní a bude vám kručet v žaludku, příliš produktivní nebudete. Proto se hned ráno posilněte snídaní a během dne určitě nevynechte oběd, večeři a ideálně přidejte i jednu svačinu. Dnes zapomeňte na sušenky a čokolády, raději sáhněte po zdravém jídle, které vám dodá dostatek bílkovin, tuků a sacharidů. Chutná a rychlá svačina je třeba celozrnné pečivo, ovoce či tvaroh doplněné o kvalitní oříškové máslo, hummus s mrkvovými tyčinkami anebo kefírové smoothie. Večeře by měla být lehká a snadno stravitelná, aby se vám dobře usínalo a spalo. Ideální je zkombinovat tepelně upravenou zeleninu s vejcem, drůbeží či rybou. Možná se to nezdá, ale vhodnou večeří je také ovesná kaše s ovocem. Nezapomeňte během dne pít dostatek vody či čaje. Díky dostatečné hydrataci se zvýší vaše koncentrace. Sladké limonády a energeťáky raději vynechte.

3. Projděte si učivo

Den před zkouškou je lepší se neučit. Určitě to však neznamená, že byste se měli učivu vyhýbat. Naopak. Den před zkouškou je ideální na to zopakovat si látku, projít si poznámky a ujistit se, že umíte vše, co byste umět měli. Alespoň z větší části. Pokud jste si během studia v předchozích dnech poznámky nedělali, udělejte si je teď. Jeden ze skvělých způsobů, jak si zopakovat učivo je tvorba zápisu, poznámek či krátkého taháku, do kterého se pokusíte dostat ty nejpodstatnější informace v co nejméně slovech. Tím si učivo procházíte a opakujete. Pokud během toho narazíte na téma, které ještě neumíte, víte na co se zaměřit a stále máte několik hodin, které tomu můžete věnovat.

4. Připravte si vše na den zkoušky

Nenechávejte chystání až na ráno. Připravte si už dnes všechny učebnice, sešity, tužky, propisky a další pomůcky, které na zkoušku budete potřebovat. Zkontrolujte si baterie v kalkulačce i to, zda v pořádku funguje. Vybrat si můžete i outfit, který ráno nebudete lovit ve skříni, ale bude na vás čekat na židli. Volte něco pohodlného, v čem si budete připadat sebejistě, a ne jako nevítaný střed pozornosti. Nezapomeňte také na nápoj a lehkou svačinu.

5. Cvičení nebo procházka přijde vhod

Odpoledne po učení, anebo v rámci pauzy mezi procházením učiva, si dopřejte půl hodiny nebo hodinu, kterou věnujete cvičení. Můžete si jít zaběhat, zkusit jógu, meditaci, anebo se jen vydat na procházku. Jde především o to protáhnout si tělo, utříbit myšlenky a ideálně se nadýchat čerstvého vzduchu. Tím se sníží případný stres a dobijí baterky.

6. Dopřejte si chvilku relaxace

Večer si naplánujte čas na oddych a věnujte se něčemu, co vás baví. Můžete si pustit oblíbený film, číst si knihu (ne učivo), dopřát si dlouhou koupel plnou bublinek, anebo si kreslit. Co jen budete chtít a pomůže vám to na chvíli zapomenout na zítřejší zkoušku.

7. Ranní pohoda je důležitá

Nenastavujte si budík na poslední chvíli, abyste se jen stihli obléct a chvátat do školy. Dejte si alespoň hodinu rezervu před časem, kdy budete muset vyjít z domu, abyste si v klidu vypili čaj nebo kávu (třeba Active Coffee), pustili si svou oblíbenou hudbu, oblékli se a také si dopřáli dobrou snídani. Ta by měla obsahovat dostatek bílkovin, sacharidů a tuků, stejně jako večeře předchozí den. Zase můžete vsadit na ovesnou kaši, vejce, mléčné výrobky nebo třeba tofu, vše doplněné o zeleninu/ovoce.

8. Jak se nestresovat?


Snažte se před zkouškou zbytečně nestresovat. Někteří z nás náročné situace, kterými mohou být i zkoušky, snáší vcelku dobře, u jiných se nervozita dostavuje vždy. Zbytečně nepřemýšlejte nad tím, co by bylo, kdybyste se učili o den víc a vyhněte se diskuzi se spolužáky o tom, co kdo neumí. Důležité je také správné dýchání a prokysličování mozku. V boji proti stresu vám pomůže i přírodní doplněk stravy Mindflow Stress Free, který pomůže proti pocitu úzkosti a zlepší vám náladu. 

Tip: Pokud zkoušku nemáte hned ráno, ale třeba až v poledne nebo odpoledne, máte ještě několik hodin na to, abyste si finálně prošli učivo a poznámky. Využijte toho.
Something went wrong, please contact us!
Váš košík0
Mezisoučet:
Doručíme