9 tipů jak skoncovat s prokrastinací

5 minut čtení

jak skoncovat s prokrastinací

Znáte to, jak máte NĚCO udělat a najednou vidíte tolik jiných úkolů, že ono “něco” donekonečna odkládáte? Až na samu hranu možného odložení. Pak už ale termín buší na dveře, takže není zbytí. 

Například máte napsat článek o prokrastinaci a zatím vyluxujete celý byt, nutně si musíte hrát s kočkou a hlavně poskládat trička ve skříni podle barev. Tak to je PROKRASTINACE.

Není třeba z ní ale dělat strašáka, na následujících řádcích se jí podívame “na zoubek” a prozradím vám pár tipů, jak s ní zatočit.

Trocha teorie o prokrastinaci

Slovo prokrastinace pochází z latiny (procrastinatus) a do češtiny se dostalo z anglického procrastinate. 

– Klinika adiktologie 1. LF UK prokrastinaci popisuje následovně: Prokrastinace … je chorobné odkládání úkolů a rozhodnutí, které je doprovázeno nepříjemnými pocity, nejčastěji úzkostí. … O prokrastinaci hovoříme tehdy, když dojde ke vzniku neúměrně veliké časové prodlevy mezi úmyslem či odhodláním začít pracovat na úkolu (nebo jej dokončit) a skutečným zahájením (nebo ukončením) práce.

– Online slovník Lingea definuje prokrastinaci jako otálení a odkládání.

POZOR! Prokrastinace není lenost, ač by se tak na první pohled mohla jevit. Prokrastinující človek si nehodí nohy nahoru. Udělá spoustu práce, jen ne tu, kterou by v danou chvíli měl.

Proč prokrastinujeme?

Prokrastinace má několik příčin:

– úkol nám připadá nudný nebo nepříjemný
– neumíme si určit priority a zorganizovat práci
– bojíme se úspěšného splnění, protože si myslíme, že povede k záplavě dalších a dalších úkolů
– perfekcionismus - raději se úkolu vyhýbáme, protože se domníváme, že nemáme dostatečné schopnosti a výsledek by nemusel být podle našich (mnohdy přehnaných) očekávání

Tipy

Základem je přiznat si, že prokrastinace je i  vaše “diagnóza”. Je to jednoduché jako facka. Odkládáte důležité, nepříjemné, jakékoliv úkoly na později = až vám hoří deadline u zadku? Pak jste prokrastinátor. Přiznejte si to, odpusťe si to a pojďte s tím něco dělat. Tady je pár tipů, jak té mrše zatnout tipec.

Tip 1: Ovládněte svůj čas

Vysledujte čas, kdy se vám nejlépe pracuje, jste nejvýkonnější a snadno se vám úkoly dotahují. Náš mozek je přirozeně cyklický s vrcholy a poklesy. Využijte toho pro maximalizaci svého výkonu. V době vrcholu pracujte, v době poklesu si odpočiňte.

ovládněte svůj čas

Tip 2: Minimalizujte rozptýlení

Ztlumte upozornění e-mailu, sociálních sítí i zvonění telefonu. Nepouštějte si televizi a rádio se zpravodajstvím. Neposlouchejte rozhovory kolegů v kanceláři ani bzučení zářivky na stropě. Jste tu jen vy a váš úkol. 

Můj tip: Soustředění a produktivitu podpoříte skvěle 2 tobolkami Mindflow Focus.

Tip 3: Nakopňete se hudbou

Najděte si skladbu, která vás nabíjí energií, a pusťte si ji, když se budete chtít vrhnout na něco “odkládaného”. Mozek tyhle spouštěče miluje a po nějakém čase jakmile skladbu uslyší, nastartuje se do modu “soustředění na úkol”. 

Můj tip: Don't stop me now - Queen, Poppa Joe - Sweet

nakopněte se hudbou

Tip 4: Seznamy jsou skvělé nejen na nákup

Staňte se mistrem plánování. Nevíte, kde začít? Úkolů se zdá tolik, že vás přepadá rozhodovací paralýza a nakonec neuděláte nic? Napište si seznam a postupně odškrtávejte splněné úkoly. Rovnou vymažte ty, které opravdu udělat nepotřebujete. A ten nejdůležitější si napište nahoru červenou fixou. A pusťte se do něj. Hned.

Tip 5: Udělejte to nejhorší jako první

Vědomí, že vás ten den už nic horšího nečeká, je opojné a velmi motivující. Představte si sebe sama, jaké to bude, až ten odkládaný úkol splníte. Jak se cítíte? Paráda co? 

dobrý pocit ze sebe

Tip 6: Nastavte si připomenutí

Našli jste čas, kdy jste výkonní a efektivní (viz Tip 1)? Super. Nastavte si na začátek tohoto času připomínku (např. v telefonu), že je čas neztrácet čas a makat. 

Můj tip: Napište si k připomínce citát, který vás nabudí. Například: 

“Jednoho dne není den v týdnu.” -- Janet Dailey
“Jediná cesta, jak opravdu začít, je přestat mluvit a místo toho konat.” -- Walt Disney

Tip 7: Cukr a bič

Strategie stará, ale účinná. Dokončili jste úkol včas? Oceňte se a odměňte se za to. Dortík, dobrá káva, nová rostlina do vaší džungle? Užívejte si ten dobrý pocit ze sebe sama.

odměňte se

Tip 8: Dopřejte si každý den ticho

Většinu dne nás obklopuje “hluk” digitálního světa. Pro naše tělo i mysl je to zahlcující a stresující. Dopřejte si každý den alespoň 15 minut ticha, abyste se mohli znovu spojit sami se sebou. 

Můj tip: Vyzkoušejte meditaci, kdy se soustředíte jen na svůj dech. Netlačte na sebe, ze začátku to není snadné a bude vám stačit jen 5-7 minut. Každý den jednu přidávejte a hlavně vytrvejte.

dopřej si ticho

Tip 9: Kouzlo 21 dní

Prokrastinace se neobjeví ze dne na den. Proto také vyžaduje čas, než ji porazíte. Nahraďte prokrastinační vzorce chování novými návyky. Tady je recept na vytvoření nového návyku:

1. Přečtěte si tipy 1-8.
2. Začněte je používat.
3. Opakujte po dobu minimálně 21 dní.
4. Gratuluji, vytvořili jste si nový návyk.
5. Vydržte a užijte si dobrý pocit ze sebe sama.