5 tipů, jak bojovat s únavou

5 minut čtení

Podzim, studené počasí, méně slunečního svitu. První káva do pěti minut po probuzení, další do hodiny. A pravidelně doplňovat kofein, ať se to do večera nějak doklepe. Říkáte si, že to musí jít i jinak? Souhlasíme! Ne, stálá únava není normální, ač se tak začátek 21. století snaží tvářit. Nemusíte se tedy cítit vůbec provinile, pokud si chcete dopřát 8 hodin spánku a tvrdý pracovní drill občas vyměnit za relaxaci. Tělo, a především mozek vám za to poděkují.

Ptali jsme se, které triky, jak se zbavit únavy, fungují vám. Nenajdete zde tedy výsledky jakýchsi vzdálených studií s neaplikovatelnými doporučeními. Jsou to rady od lidí. Pro vás.

Rada č. 1 - ZEN

No dobře, zenový klid necháme mistrům z východního světa, ale trocha té psychické pohody prospěje všem. Chronický stres je totiž hlavním spouštěčem dlouhodobé únavy. Jak s ním zatočíte, je na vás. Pro někoho je to pravé ořechové krátká odpolední procházka či půl hodinka na jógamatce, někdo si nejvíce odpočine při krátké exkurzi do světa fantazie díky knížkám. Cokoli vám dovolí si tak trochu restartovat mysl.

"Dlouho jsem šidila spánek během týdne a vše pak doháněla o víkendech. Úroveň energie mi však klesala a klesala a pracovní dny jsem spíše přežívala, než užívala."

— Adéla K. studentka vysoké školy

Rada č. 2. - Dejte si dvacet

Powernap, šlofík, pětadvacet po obědě… pro pár minut spánku, co nakopne tělo i mozek, existuje mnoho názvů. Power nap zlepší paměť, soustředění i energii. Sníží stres, a naopak zvýší kreativitu. Wow, to zní jako fajn deal! Tak jak na něj?

Najděte si klidné místo, kde se budete cítit v bezpečí. Mnohé firmy zařizují relax místnosti, kde jejich zaměstnanci mohou načerpat síly. Pro zresetování vám postačí 10 až 30 minut, poté byste mohli propadnout do hlubokého spánku a po probuzení být zmatený jak včela. Neusnete takto rychle? Nevadí, i krátké zavření očí pomůže vyčistit mysl od starostí a myšlenek.

"Věděli jste, že...?"
Superhvězda sprintu na sto metrů Usain Bolt si při mnoha příležitostech před překonáním světového rekordu šel zdřímnout.

Rada č. 3 - To správné palivo

Spánek a jídlo jsou takové dvě spojené nádoby. Možná jste si sami všimli, že když jste unavení, máte větší chuť na jídlo. Není to náhoda. Nedostatek spánku zapříčiňuje vyšší hladinu hormonu navozujícího pocit hladu a zároveň potlačujícího tvorbu spřízněného hormonu, který spouští pocit nasycení.

Stejně tak jako lokomotiva nejede na seno, nemůžeme od svého těla chtít supr čupr výkony, když jej odbýváme bůhvíjakým kusem žvance. Tak si dopřejte dobrou snídani, malé svačinky a vyhněte se těžkým jídlům, po kterých nám energie automaticky klesá až na bod mrazu. Odborný terminus technicus: poobědová demence či gastrodemence. 🙂

Zaměřte se také na to, abyste své tělo rozmazlili i dostatkem minerálů a vitamínů. Jedním z častých minerálů, který způsobuje problémy se spánkem, je hořčík. Doplnit jej lze snadno stravou bohatou na hořčík nebo extra suplementací.

 

Rada č. 4 - Přepijte ji

A ne, není řeč o pivu. Jednou z častých rad, kterou jste nám psali, je vypít přes den dost vody. Na první pohled není spojitost mezi pitným režimem a únavou viditelná, ale zkuste to, a pocítíte na vlastní kůži. 🙂

Pozor také na šálky kávy – ty vám potřebnou hydrataci nedodají, naopak si kousek uberou pro sebe. Dnešní doba zaměřená na výkon, který často hledáme právě v kofeinu. Ten je však pouze krátkodobá náhrada, po které záhy přichází tzv. caffeine crush, tedy prudký pokles energie v důsledku snížení hladiny kofeinu v těle. A hádejte co? Ano, ten obvykle přepíjíme další koňskou dávkou kafe. ☕️

Existují alternativy, které vám dopřejí energii a koncentraci i bez kofeinu. Z naší stáje vám určitě můžeme nabídnout Mindflow Decaf, unikátní kombinace přírodních látek bez kofeinu stimulující mozkové funkce. Pokud se nechcete vzdát šálku kávy, zkuste Active Coffee, která díky přidaným látkám eliminuje prudký pokles energie, naopak kognitivní schopnosti účinně podpoří.

Rada č. 5 - Raz, dva, tři!

Únava má svou funkci. Je to ukazatel, který nás má varovat před přílišným vyčerpáním sil. Ale věděli jste, stejně citlivě funguje i na nedostatek aktivity? Pokud jste se někdy váleli doma celý den, možná jste se večer divili, že jste hrozně unavení, i když nemáte z čeho. Jo, to je přesně ono. Ne každý den je posvícení (rozumějte čas na tříhodinový workout), ale vyjít schody v rámci šetření energie za výtah, vystoupit o zastávku dřív nebo dojít do vzdálenější restaurace můžete každý den.

Ultimátní rada
Pokud si dneska odnesete pouze jednu radu, měla by to být tato – baby steps. Pokud se pokusíte implementovat všechny změny naráz, pravděpodobně to brzy vzdáte. Raději postupně vítejte do svého života malé změny a uvidíte, kolik mil s tím nakonec ujdete. 🙂