4 hormony ovládající naše chování

2 minuty čtení

4 hormonyDopamin

Dopamin a k němu přidružené dopaminové receptory hrají zásadní roli v každodenních životních funkcích. Tento hormon a jeho receptory ovlivňují pohyb, emoce a systém odměn v mozku.

Proto je dopamin často označován jako hormon štěstí. Mozek produkuje dopamin v momentech, kdy se nám něco povedlo nebo očekáváme odměnu. Například při odškrtnutí položky z to-do listu, nalezení ztracených klíčů nebo v očekávání smrště lajků u nové fotky na Instagramu.

Jedním z nejzajímavějších aspektů dopaminu je jeho role, která zprostředkovává jak psychickou motivaci, tak skutečný fyzický pohyb, který nás vede k cíli. Dopamin nás žene dopředu, motivuje a fyzicky pomáhá k lepším výkonům. Proto je důležité si své cíle jasně definovat, napsat a mít je na viditelném místě. Touha po dopaminu zvýší naše šance, že úkol dotáhneme do konce. Dr. Gail Matthews prokázal ve své studii o 42 % větší pravděpodobnost dosažení našich cílů, pokud si je sepíšeme1

Jak zvýšit dopamin

Přemýšleli jste někdy o tom, proč je tak skvělé dívat se na čerstvě uklizený pokoj nebo dobře odvedenou manuální práci?
Tento pocit je konceptem odměny založené na úsilí v práci. Pokud si tedy chcete udržet vysokou hladinu dopaminu, dělejte něco usilovného a náročného, co povede k uspokojivému výsledku. 

Pro mě je to psaní tohoto článku. :)

Postupné zvládání velkého projektu po menších částech má týž efekt. Při každém menším splněném úkolu dostaneme dávku dopaminu, která nám dodává motivaci pokračovat.

Dopamin má jednu nevýhodu a to, že je velmi návykový. Nutí nás chtít víc a nezastavit se za žádnou cenu. Je proto třeba umět rozpoznat, kdy využíváme dopamin k našemu prospěchu a kdy jsme naopak jeho otrokem. 

Zajímavost

Vysoká návykovost dopaminu je velkou výzvou pro naše fyzické i psychické zdraví, pokud se nedrží na uzdě. Může za to tzv. “levný dopamin”. Ten může způsobovat závislosti na alkoholu, drogách, pornu nebo i sociálních sítích2

Endorfin

Jeho hlavní funkcí je zamaskovat fyzickou bolest. 3 Při dlouhém a náročném fyzickém výkonu naše tělo začne uvolňovat endorfiny, aby tělu ulevilo od bolavých svalů. Podporuje tím velkou vytrvalost, ve které jako živočišný druh vynikáme. Život lovců v době kamenné závisel z velké části na schopnosti stopovat svou kořit dlouhé hodiny a nezabalit to po několika neúspěšných pokusech. 

V dnešní době endorfin nejvíce znají sportovci při dlouhých bězích nebo intenzivním cvičení, kdy musí jít o krok dál a překonat svůj práh bolesti. Endorfin nám pomáhá tuto hranici posouvat dál a postupně se zlepšovat.

To je důvod, proč se po běhu či pořádném tréninku cítíme tak dobře – v našem těle volně proudí endorfin a my se vezeme na zasloužené vlně extáze. Je to také příčina toho, proč nás druhý den všechno bolí a nemůžeme se hýbat – endorfin je pryč a zůstanou jen vyčerpané svaly.

4 hormony ovládající naše chování 1

Zajímavosti

Endorfin je několikrát silnější než morfin. 4

Proto si po čase vytvoříme závislost na fyzickou aktivitu. Jste zvyklí pravidelně sportovat a po delší době bez fyzické aktivity se cítíte nesví? Pak je za tím právě touha těla po endorfinu.

Když se smějeme, tělo uvolňuje endorfin pro zakrytí bolesti z kontrakce našich orgánů. Proto nás při dlouhém a silném smíchu začne bolet břicho – endorfin stihne vyprchat.

Serotonin 

Se serotoninem je spojený náš společenský status. Projevuje se jako pocit důležitosti, hrdosti a veřejného uznání. Cítíme ho silně, když nám někdo poděkuje nebo nás pochválí.

Slouží k posílení vztahů s okruhem nám blízkých lidí. Velkou roli hraje hlavně ve vztahu potomka s rodičem. Serotonin je důvodem, proč se snažíme dostudovat školu, která nás nebaví. Děláme to pro hrdost rodičů, babiček a uznání ostatních v našem okolí.

4 hormony ovládající naše chování 2

Zajímavosti 

V dnešní době se dá serotonin generovat uměle a podporuje materialismus. Značkové boty a drahá auta nám dávají pocit vyšší důležitosti v očích ostatních. Pořízení limitované edice tenisek ale nezesiluje žádný mezilidský vztah, což má být hlavní funkce serotoninu. Tím mateme mozek, který se soustředí na náš vlastní status, místo aby posiloval vztahy s okolím.

 

Čím důležitější jsou pro nás hmotné věci a společenský status, tím hůř se cítíme. Potvrzuje to hned několik studií z různých částí světa. 5

 

Pro dlouhodobě šťastnější život se vyplatí investovat do sdílených zážitků s vašimi blízkými, protože posílí váš vztah a vytvoří společné vzpomínky. 6 

Oxytocin

Láska, přátelství a pocit důvěry. Mozek produkuje oxytocin, když se cítíme pochopeni a v bezpečí. Nejvíce oxytocinu vzniká při fyzickém kontaktu s jiným člověkem, čímž silně posiluje mezilidské vztahy. 7 

Kvůli oxytocinu si podáváme ruku s obchodním partnerem. Vnášíme tím lidský prvek do našeho jednání a posilujeme vzájemnou důvěru.

4 hormony ovládající naše chování 3 

Je důvodem proč se rádi učíme a pracujeme ve skupinách na jednom místě, ačkoliv spolu přitom většinu času nekomunikujeme. Většině z nás dělá dobře být v blízkosti ostatních. Je to dané evolučním vývojem, protože lidé ve skupinách měli vždy větší šanci na přežití než jednotlivci a proto máme ve společnosti známých tváří pocit většího bezpečí a pohody.

Zajímavost

Nejvíce oxytocinu vzniká při porodu, kojení nebo sexu. Ale pro pořádnou dávku stačí i přátelské objetí!

 

Zdroje hormony:

1 – Dr. Gail Matthews Study, Department of Psychology (2015, May). (http://www.dominican.edu/academics/ahss/undergraduate-programs/psych/faculty/assets-gail-matthews/researchsummary2.pdf)
2 – Neurobiologic Processes in Drug Reward and Addiction. Bryon Adinoff, MD. (2004). (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1920543/)
3 – Understanding Endorphins and Their Importance in Pain Management. Adam S Sprouse-Blum, BA, Greg Smith, BS, Daniel Sugai, BA, and F Don Parsa, MD. (2010, March)(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3104618/)
4 – Beta-endorphin is a potent analgesic agent. H. H. Loh, L. F. Tseng, E. Wei, and C. H. Li. (1976) (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC430793/)
5 – The High Price of Materialism. Tim Kasser. (http://ase.tufts.edu/gdae/cs/personal%20well-being.pdf)
6 – Experiences make us happier than possessions. (http://edition.cnn.com/2009/HEALTH/02/10/happiness.possessions/index.html#cnnSTCText)
7 – The orgasmic history of oxytocin: Love, lust, and labor. Navneet Magon and Sanjay Kalra. (2011, September 15th). (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3183515/)