Jak zvládnout zkouškové a státnice - 2. díl

3 minuty čtení

prvního článku už víte, jak si nastavit pozitivní přístup k učení. Tento článek je o samotném učení, jak se učit, co nejlépe funguje pro zapamatování atd. Ve třetí části se dozvíte, jak si udržet life balance i během zkouškového.

Pro učení platí, že každý jsme unikát a každému vyhovuje něco jiného, proto hledejte a zkoušejte, co nejlépe funguje vám. Někdo má spíše vizuální paměť a vyhovuje mu učení z prezentací, někdo preferuje učení z knih a další si nejlépe zapamatuje, když slyší výklad učitele.

Obecně ale platí:

Plánujte

Připravte si realistický plán učení – počet otázek vydělte počtem dní, které máte a přidejte čas na opakování a časové rezervy pro nenadálé události či těžší otázky. Poslední dva dny před zkouškou si nechte volné na opakování a případné dohánění skluzu. Ideální je si celý plán nakreslit nebo vytisknout a mít ho na očích a odškrtávat si splněné otázky, kdy si můžete užívat slastný pocit odměny za každou hotovou otázku.

Začněte od základů

A postupně nabalujte další informace a detaily. Je zcela normální, že po prvním přečtení máte pocit, že si nic nepamatujete. Pro zapamatování se mozek musí s danou informací setkat opakovaně s časovým odstupem. Proto projděte několikrát celý rozsah učiva – je lepší znát základy, ale u všeho, než sebemenší detaily u prvních pěti otázek.

Kreslete si schémata a obrázky

Ať už na okraj stránky nebo na velké formáty, které umístíte na viditelné místo.

Zvýrazňujte

Vytvořte si vlastní barevný či grafický systém odrážek a šipek. Všechny prvky, které ozvláštní text pomohou zapamatování a následnému vybavení informací, protože mozek více vnímá vše nové a netradiční. Sami možná znáte, že si při zkoušce přesně vybavíte, že daná informace je pod obrázkem nahoře, podtržená žlutě.

Dělejte si poznámky

z obtížných témat či věcí, které si potřebujete zapamatovat. Osvědčily se mi post-it štítky, které jsem si lepil na skříň. Když jsem pak danou informaci potřeboval zopakovat a propojit s další, nemusel jsem listovat a hledat v papírech, ale stačilo se zvednout a podívat se.

Učte se v souvislostech

Neučte se mechanicky holá fakta, snažte se látku pochopit a spojit s již dřívějšími znalostmi.

Vyzkoušejte mnemotechnické pomůcky

Čím bláznivější příběhy si vymyslíte, tím lépe. Možná si díky nim z hodin biologie doteď pamatujete vitamíny rozpustné v tucích (z)A,D,E,K.

Používejte časovač a vypněte notifikace

pro plně soustředěné učení bez vyrušování a rozptylování – zbude vám pak čas na plnohodnotný odpočinek. Pokud vás lákají prokrastinační stránky, nainstalujte si např. Aplikaci Stay Focused nebo Fredom v telefonu i PC.

Dělejte pauzy

Jen odpočinutý mozek si může zapamatovat další informace. Mně nejlépe fungovalo učení v 30 min blocích s 5 min pauzou, kdy jsem se zcela změnil činnost – protáhl se, šel si uvařit čaj nebo jsem si třeba pustil oblíbenou písničku. Po cca 4 opakováních jsem si dal větší pauzu, kdy jsem si šel zacvičit, uvařit oběd, vyřídit e-maily atd. I zde platí – poslouchejte své tělo a mozek, někdy jsem po 30 min rovnou bez pauzy pokračoval dál, jindy jsem skončil už po 25 minutách.

Opakujte

Pro zapamatování nových informací je důležité opakovaní s časovým odstupem. Čím víckrát se s danou informací setkáte, tím větší šance, že si ji zapamatujete a vybavíte. Proto jsem každý večer zařazoval opakovací blok, kdy jsem si znovu rychle prošel, co jsem se ten den nového naučil. Ráno jsem zase na rozjezd opakoval již dříve naučené učivo.

Využívejte co nejvíce smyslů

Budete si více a lépe pamatovat – koukejte, poslouchejte, čtěte, malujte. Např. čtení nahlas je velmi efektivní – danou informaci vidíte, slyšíte i říkáte.

Zapojte emoce, kontexty a různá místa

Mozek si lépe pamatuje citově zabarvené informace, které spolu souvisejí a také vše nové. Proto si nové informace zkuste představit v běžném životě, jak vám mohou být užitečné, co vám připomínají. Někdy také pomáhá jen otočit stůl v místnosti, nebo si sednout místo na židli do křesla.

Učte se v příjemném a uklizeném prostředí

Může se to zdát jako banalita, ale chaos a mnoho věcí kolem, které nesouvisí s učením, nás jen rozptyluje a bere nám energii.

Pokud už učení máte plné zuby – zkuste změnit prostředí. Já jsem se takto 1–2× týdně chodil učit do knihovny.

Najděte si nejlepší zdroje

Krom klasických knih a skript, zkuste i výuková videa na Youtube nebo online výukové kurzy.

Teď už víte jak k učení přistupovat i jak se nejlépe učit. V posledním článku se dozvíte, jak si i při zkouškovém udržet zdravý life balance a užít si volný čas.

Something went wrong, please contact us!
Váš košík0
Mezisoučet:
Doručíme