Jak zvládnout maturitu

2 minuty čtení

Jak zvládnout maturitu

Maturita je pro většinu studentů ta první velká zkouška, “zkouška dospělosti”. Maturita, stejně jako vše co je pro nás nové, může nahánět strach a také vyvolávat otázky, jak se nejlépe učit, jak zvládat stres. Proto vám přinášíme vyzkoušené rady a tipy, jak se učit a jak se co nejlépe připravit.

Jak se učit?

Udělejte si plán učení. Počet otázek vydělte počtem dní, které máte a přidejte čas na opakování a časové rezervy pro nenadálé události či těžší otázky. Tím budete mít jasnou představu, kolik času máte na jednu otázku a stihnete projít vše. Poslední dva dny před zkouškou si nechte volné na opakování a případné dohánění skluzu (který většinou přijde). Budete tak mnohem více v klidu.

Při učení postupujte od základů a postupně nabalujte detaily a podrobnosti. Je zcela normální, že po prvním čtení máte pocit, že si nic nepamatujete. Pro zapamatování a vybavení se mozek s danou informací musí setkat několikrát, proto opakujte.

Vnímejte více smysly, budete si více a lépe pamatovat – např. při čtení nahlas danou látku vidíte, slyšíte i říkáte. Vhodná jsou také výuková videa na youtube, či vytváření souvislostí a příběhů k dané látce.  

Kreslete si schémata a obrázky, ke zvýraznění používejte barvy a grafické symboly jako např. šipky, odrážky atd. Všechny prvky, které ozvláštní text pomohou zapamatování a následnému vybavení informací, protože mozek více vnímá vše nové a netradiční. Sami možná znáte, že si při testu přesně vybavíte, že daná informace je v levém rohu podtržená zeleně.

Vypisování používejte pouze v bodech či schématech na těžko zapamatovatelné informace – nepřepisujte učebnice. Zkusit můžete vypisování na post-it štítky, které si pak nalepíte na viditelná místa.

Učte se v časových blocích bez vyrušování a dělejte pauzy. Nastavte časovač např. na 25 min, kdy nebudete ničím rušeni (vypněte mobil, notifikace atd) a poté si dejte 5 min pauzu, kdy změníte činnost (protáhněte se, udělejte 5 dřepů, uvařte si čaj nebo za odměnu zkontrolujte Instagram). Po několika blocích si dejte delší odpočinkovou pauzu.

Mějte pozitivní přístup k učení, udělejte si to hezké, tak aby vás to bavilo. Odměňujte se. Díky dobré náladě vám učení půjde lépe, budete výkonnější i odolnější vůči stresu.

Jak zvládnout maturitu 1

Jak se nejlépe připravit?

Učení je energeticky velmi náročné, mozek spotřebovává až 20% celkové energie, proto myslete na dostatečný odpočinek – kvalitní spánek a pestrou a vyváženou stravu. Spánek je také důležitý pro zapamatování nových informací, proto ho nešiďte. Jen odpočinutému mozku to myslí a vnímá nové informace.

Nepodceňujte odpočinkové aktivity – není důležité, jak dlouho se učíte, ale jak kvalitně. Unavený mozek si skvěle odpočine při sportu, procházce nebo krátkém setkání s kamarády.

Nepřehánějte to s kofeinem a povzbuzujícími látkami. Doporučujeme používat přírodní látky jako např. kávu, čaj nebo produkty Flow. Pozor na energy drinky a další umělé produkty, které obsahují velké množství cukru, aditiv a barviv. 

Jak zvládnout maturitu 2

Jak zvládat stres a nervozitu?

Nesrovnávejte se s ostatními – každý jsme originál, máme jiné styly učení i výchozí pozice.

Nejlepší prevencí nervozity je kvalitní příprava. Zásada je ke všemu znát alespoň trochu a hlavně mluvit. U každé otázky začněte obecným úvodem, souvislostmi, poté přidávejte detaily a konkrétní příklady – uděláte dobrý dojem a lépe tak prodáte své znalosti.

Je zcela normální nevědět – přijměte to a nestresujte se, že si možná nevzpomenete na všechny detaily. I učitelé jsou jen lidé a při zkoušce se vám snaží spíše pomoci a poradit, sami chtějí, aby to dobře dopadlo.

Nervozitu před samotnou zkouškou zmírní zaměření se na dech – vnímejte nádech a výdech. Také pomáhá nehrbit se, usmát se na sebe do zrcadla a říci si něco povzbudivého. Věřte si a myslete jen na sebe, nenechte se strhnout nervózními spolužáky.

Rada na závěr – poslouchejte své tělo. Pokud to nejde, tak na chvíli přestaňte a změňte činnost, dostaňte se do pohody a poté pokračujte.

Something went wrong, please contact us!
Váš košík0
Mezisoučet:
Doručíme