Jak vzniká kocovina a čím se ji vyvarovat

3 minuty čtení

Jak se zbavit kocoviny 

Zažil ji snad každý z nás. Je to celkový diskomfort, který vzniká po nadměrné konzumaci alkoholu. Kocovina se objevuje až když tělo všechen ethanol zmetabolizuje 1 (laicky řečeno se objeví v momentě, kdy vystřízlivíme). Může trvat až 24 hodin a proto velmi ovlivní fungování druhý den – sníží nám produktivitu, zhorší pozornost, soustředění a tak nějak celkově nám ten následující den zhorší.  

Jaké příznaky kocoviny se nejčastěji objevují? 3

Procento výskytu (1516 dotázaných dánských studentů)  
Únava 96,2 %*
Žízeň 90,7 %
Bolest hlavy 88.2 %
Nevolnost 81,4 %
Slabost 80 %
Problémy s koncentrací 78,7 %
Snížená pozornost 78,6 %

Zajímavé je, že kocovinou trpí jen 75 % populace 4  a k jejímu dosažení je potřeba alespoň 1 promile v krvi, ačkoli jsou mezi námi výjimky, kterým stačí méně.

Příčiny kocoviny

Příčinou  kocoviny je samozřejmě nadměrná konzumace alkoholu – ethanolu 5. Ten v těle vyvolá mnoho procesů, které dohromady spustí kocovinu. Té se tedy můžeme vyhnout tak, že budeme “pít s mírou” (občas zaměňováno za “pít s Mírou” – to ale nemusí vždy fungovat), nebo tak, že se pokusíme odstranit  jednotlivé problémy, které alkohol způsobí. S některými pomůže přímo náš produkt a na ostatní prozradíme tipy, aby ses jich vyvaroval sám.

Jak vzniká kocovina a čím se ji vyvarovat

Problémy, které působí nadměrná konzumace alkoholu:

Dehydratace –  Alkohol v těle rozhodí hormony, a tím vyvolá dehydrataci 6. V reakci na to tělo začne nadměrně zadržovat tekutiny (ranní opuchnutí). Dehydratace způsobuje bolest hlavy a přispívá tak ke vzniku kocoviny. 


TIP 1 – Během konzumace alkoholu je důležité pít i nealko, aby se dehydrataci předešlo.


Nedostatek minerálů – Při dehydrataci ztrácí tělo i důležité minerály 7. Často se tento jev uvádí jako příčina vzniku kocoviny, ale dle studií tomu tak není 8, minerály (Mg, Zn, Se) mají v Mindflow Hangover jiný účinek

Vazodilatace – Po jednom panáku nám je pocitově tepleji. Není to tím, že by se zvýšila tělesná teplota, ethanol totiž rozšiřuje cévy 2 a teplo z vnitřku těla se tak dostává do periferií, kde cítíme nával tepla. Kromě periferních částí (ruce, nohy, tváře..) ale ethanol stejně působí i v mozku, což má za následek i bolest hlavy. 

Acetaldehyd –  Jelikož se tělo chce ethanolu zbavit, zmetabolizuje ho na jiné látky. Dočasně si tím ale vytvoří uvnitř těla ještě škodlivější látku – acetaldehyd. Ve studii způsobil po podání bolest hlavy, nevolnost, zvracení, což koreluje s příznaky právě kocoviny.  Proto se považuje za hlavní příčinu jejího vzniku 2 

Hypoglykémie – Alkohol inhibuje glukoneogenezi (= zpomaluje tvorbu glukózy v těle) a tím nám může způsobit hypoglykémii 9, která se projevuje celkovou slabostí a bolestí hlavy. Toto může nastat u lidí na nízkosacharidové dietě nebo u lidí, kteří se před pitím alkoholu nenajedí! 


TIP 2 – Najíst se před pitím je důležité, pomůže i sladké po ránu – třeba džus.


Překyselení organismu – Naše tělo na pokles cukru v krvi reaguje tak, že začne produkovat ketony, volné mastné kyseliny, laktát a další látky, což vede k překyselení organismu 9. To se projeví nevolností, zvracením i bolestí hlavy.

Imunitní změny -Imunitní změny jsou považovány za jeden z hlavních důvodů vniků kocoviny 10. Během kocovin byly změřeny zvýšené hodnoty CRP o 50 % a zvýšené hodnoty cytokinů, což značí imunitní odpověď organismu. 

Narušení rovnováhy-  Ethanol narušuje rovnováhu mnoha látek v těle. Například zvýšená koncentrace serotoninu, histaminu 11 a nedostatek hořečnatých iontů 12 v mozku může způsobit bolest hlavy. 

Poškození organismu volnými radikály – Během metabolismu ethanolu vznikají v těle takzvané volné radikály, které poškozují organismus 13. Nejvíce trpí játra, protože tam k jejich vzniku přímo dochází. 

Zhoršení spánku – Alkohol zkracuje REM fázi spánku a snižuje hloubku NREM spánku 14 (zhorší regeneraci ve spánku). Následkem večerního popíjení se zároveň snižuje tvorba melatoninu (hormonu spánku) 15. Dohromady tedy způsobí kratší a méně kvalitnější spánek. 


TIP 3 – Po večírku se vyspi alespoň 7 hodin. Spánek je pro tělo velmi důležitý, zvlášť pokud se má tělo správně zregenerovat, aby ti nebylo špatně.


Kongenery  a další látky-  Kongenery jsou látky obsažené ve velmi malém množství v alkoholických nápojích. Vznikají během kvašení a jedná se například o methanol, isopentanol, aminy, amidy, aceton, atd. Studie 16 připisují velký podíl na vzniku kocoviny těmto látkám, ovšem Jediné, co můžeme udělat je ovlivnit výběr pití (to rozebereme v samostatném článku na našem blogu). Kocovinu ovlivňují i jiné příčiny (kouření, bublinky v pití, jiné drogy o tom se ale dočteš v dalším článku).

Jak Mindflow Hangover pomáhá?

Obsahuje hned několik látek, které pomůžou s acetaldehydem. Jednak extraktem z dužistopky, který urychluje metabolismus acetaldehydu 17 a tělo se ho tak rychleji zbaví.

Dále obsahuje kombinaci L-cysteinu a vitaminu B1, u kterých bylo dokázáno, že dokáží chránit organismus 18 před působením acetaldehydu. Tato přesná kombinace L-cysteinu a vitaminu B1 tak pomáhá proti vzniku kocoviny a zároveň chrání organismus před poškozením. 

Obsahuje také Sibiřský ženšen 19, který pomáhá správně regulovat hladinu cukru.

Minerály hořčík, zinek a selen pomáhají s překyselení organismu.

Velmi koncentrovaný extrakt z Opuncie dle studie snižuje CRP během kocoviny na normální hodnoty 20. Obsahuje i Selen a Zinek, které hrají důležitou roli v imunitním systému 21

Vitamin B6 pomáhá ke správnému fungování hormonálního systému a hořčík zase doplní ionty v mozku a pomůže se vyvarovat bolesti hlavy 22.

Mindflow Hangover obsahuje také Ostropestřec Mariánský, který napomáhá k ochraně a správné funkci jater 23. Již zmíněný Selen 24 a Zinek 25, se také podílejí na vzniku glutathionu – velmi důležitého antioxidantu v těle. Náš produkt tedy pomáhá dlouhodobě chránit organismus.

Mindflow obsahuje Hořčík, který svým účinkem 26 podporuje kvalitní spánek.

 


Jak jste na tom s kocovinou vy? Patříte mezi 25 % šťastlivců, kteří ráno ničím netrpí, nebo vás bolí hlava a jste celý den nepoužitelní?

Something went wrong, please contact us!
Váš košík0
Mezisoučet:
Doručíme