Jaký jste chronotyp a jak ovlivňuje váš spánek a produktivitu?

Pokud nejste zcela obeznámeni s pojmem chronotyp, vězte, že už jste se s ním určitě setkali. Jestli vám někdo někdy v životě řekl, že jste ranní ptáče nebo noční sova, částečně popisoval váš chronotyp.


Co je to chronotyp?

Chronotyp je genetická predispozice pro určitý rozvrh, který celý náš cirkadiánní systém dodržuje. Nejde však pouze o to, jestli se ptáčata probouzí brzy, ale o to, že se všechny jejich hormony nastartují dříve než u nočních sov.

Chronotyp není jen obecný systém, který škatulkuje lidi podle jejich spánkových návyků. 

Za chronotypy se ve skutečnosti skrývá solidní věda. Existuje něco, čemu se říká genetická exprese PER3. Pokud máte tento gen krátký nebo dlouhý, znamená to, že jste noční sova nebo ranní ptáče. 

Na rozdíl od našeho cirkadiánního rytmu není náš specifický chronotyp ovlivněn žádnou vnější silou, kromě genetiky. To je důvod, proč je tak důležité pracovat se svým chronotypem spíše než proti němu, pokud chcete být co nejvíce odpočatí a produktivní. Spánková rutina je to, co dělá spánek kvalitním.

Důležité je vědět, že chronotyp se s postupem života mění. Věda říká, že nemůžete změnit svůj základní biologický chronotyp, ale s tím, jak se organismus vyvíjí, si každý za svůj život projde všemi chronotypy. S přibývajícím věkem se mnoho lidí mění v ranní ptáčata.

Jaké chronotypy známe? 

O ranních ptáčatech a nočních sovách již víme, ale ve skutečnosti se lidé rozdělují do čtyř chronotypů, které označují ideální rozvrh člověka podle jeho jedinečných vnitřních hodin. Tyto chronotypy jsou delfín, lev, medvěd a vlk.


Delfín - Podle výzkumů je u delfínů nejobtížnější vytvořit si stanovený rozvrh spánku, který by jim vyhovoval. Lidé s chronotypem delfínů bývají velmi citliví spáči, které často snadno vyruší hluk nebo světlo.

Z průzkumu Dr. Breuse s více jak 1,3 mil. respondenty se ukázalo, že delfíni mají vynikající okno produktivity mezi 10:00 a 14:00.


Lev - Nejtrefnějším shrnutím lvů je „brzy v posteli, brzy na nohách“.  Lidé s chronotypem lva mají tendenci se probouzet brzy ráno a jejich nejproduktivnější hodiny jsou před polednem. Lvi mají nejraději, když mohou okamžitě začít se seznamem svých denních úkolů, mít věci brzy  hotovo a neodkládat je. Lvi mají tendenci usínat kolem 21 a 22 hodiny.


Medvěd - Je rozhodně jeden z nejběžnějších chronotypů. Ve skutečnosti patří asi 55 % populace pod tento chronotyp. Cyklus spánku a bdění je u medvědů v souladu se sluncem, takže je pro ně přirozenější vstávat a usínat také se sluncem. Lidé s medvědím chronotypem jsou obecně nejproduktivnější kolem poledne a v pozdním odpoledni začínají pociťovat úbytek energie. V časných večerních hodinách mají potřebu jít spát.


Vlk  - Vlčí chronotyp byl pojmenován podle jejich způsobu života. Vlci, jak známo, jsou noční tvorové a loví převážně v noci a během pozdních večerů. To znamená, že i lidem s vlčím chronotypem bude vyhovovat vstávat později. Vlci budou nejproduktivnější mezi polednem a 16:00. Navečer mohou cítit příval energie. 


Rada na závěr

Nikdy nebojujte se svým chronotypem – využijte ho ke svému dobru! Optimalizujte tak svůj cyklus spánku a bdění a následkem i maximalizujte produktivitu. 

K dokonale odpočinkovému spánku vám navíc může dopomoci naše #1 pro kvalitní spánek produkt Sleep.