5 tipů, jak během chvíle snížit stres

4 minuty čtení

1. OBKLOPTE SE ZELENÍ

Pokud to nemáte do nejbližšího parku hodinu, abyste přišli o drahocenný čas, choďte do přírody. Ale přineste si přírodu také k sobě domů. Vybavte si pokoj hezkými stálezelenými pokojovkami. Budou čistit vzduch, produkovat kyslík a je na ně radost pohledět. Japonská studie, která po měsíci naměřila nižší úrovně stresu a úzkosti u těch, kdo měli na pracovním stole pokojové květiny, je jen jednou z mnoha, které potvrzují, že pohled do zeleně ulevuje od stresu, snižuje únavu a zlepšuje náladu i výkonnost.


2. ŽVÝKEJTE ŽVÝKAČKY

Řada studií z posledních desetiletí dokládá, že žvýkání žvýkačky snižuje stres při práci i při studiu. Žvýkačky jsou doporučovány vysokoškolákům ve zkouškovém období. Britští psychologové navíc tvrdí, že žvýkání žvýkačky posiluje i paměť. Studenti, kteří při učení žvýkají žvýkačky, si učivo pamatují lépe, ale jsou také soustředěnější a lépe reagují na vnější podněty. 


3. USMĚJTE A ZASMĚJTE SE

S každým úsměvem mozek vyprodukuje novou sérii neuropeptidů. To jsou nervové proteiny, které v těle pečují o správnou komunikaci buněk a starají se o to, abyste celkově dobře fungovali. Každý úsměv navíc zvýší množství endorfinů a užitečných neurotransmiterů, bez kterých se při zvládání stresu neobejdete: dopaminu a serotoninu. Dopamin vám dodá motivaci a serotonin sebedůvěru. Spolehněte se na vlastní úsměv!


4. ZAPOMEŇTE NA ALKOHOL

Stres svádí k tomu, abychom sáhli po skleničce vína nebo rovnou po lahvi něčeho ostřejšího. Má to svou logiku, krátkodobě to funguje. Lidské tělo po požití alkoholu vyplaví endorfin a serotonin a my se cítíme fajn. Ať se nám to ale líbí nebo ne, alkohol je návyková droga. To znamená, že když to s ním párkrát zopakujeme, budeme ho už k regulaci stresu potřebovat. Bez něj to pak nejenže nepůjde, ale bude to dokonce horší. I malá závislost zvyšuje úzkost, když tělo drogu, tedy alkohol, postrádá. 


5. MEDITUJTE

Meditace opravdu funguje. Potřebujete k ní klidné prostředí, ve kterém se můžete pohodlně usadit, pomůže příjemná hudba i uklidňující světlo svíček. Na youtube najdete relaxační mixy s binaurálními beaty, které úroveň meditace prohlubují. Začátečníci často chybují, když se do uvolnění mysli nutí násilím. To nedělejte. Buďte pozitivní a shovívaví sami k sobě. Nechte svou mysl klidně plout v myšlenkách. Jste-li dostatečně naladěni a obklopeni vyhovujícím prostředím, mysl se sama zklidní. Najednou zjistíte, že se samovolně koncentrujete pouze na svůj nádech a výdech… Deset minut meditace vás posílí pokaždé, když se potřebujete soustředit a rychle zbavit stresu.

BONUS: Využijte Stress free

Veganské tobolky Stress Free na přírodní bázi jsou určeny pro okamžité snížení stresu. Stress Free zklidní mysl a uvolní tělo. Umožní vám tak fungovat naplno i v těžkých situacích.